Wat is een zeevracht expediteur?

Wat is een zeevracht expediteur?


Een zeevracht expediteur is de bemiddelaar tussen opdrachtgever en rederij. Een rederij is de eigenaar van een schip en daarmee transporteert de rederij dus de goederen. De zeevracht expediteur doet eigenlijk hetzelfde als een wegtransport expediteur, hij zorgt ervoor dat voor de bewuste lading de juiste rederij wordt geboekt. Zeevracht is erg belangrijk voor de wereldwijde handel.

Rotterdams Haven en zeevracht expeditie


Het feit dat Nederland met de Rotterdamse haven de op 3 na grootste haven ter wereld heeft, geeft wel aan dat zeevracht ook voor Nederland erg belangrijk is. Hierdoor is het traject voor een zeevracht van A naar B wel ingewikkelder geworden. Zo zijn er bijvoorbeeld veel meer rederijen die bepaalde lijndiensten hebben en zijn er vele opties voor vervoer. Een zeevrachtexpediteur weet precies waar kansen liggen, wanneer er een schip beschikbaar is en wat de beste optie voor een zeevracht is. Daarbij kan de zeevracht expediteur ook het transport van de container over land voor u regelen. Ook komt er bij zeevracht nagenoeg altijd douane documenten kijken. Een goede zeevracht-expediteur kan ook als douane-expediteur optreden en ook de douane zaken voor u regelen. Hij regelt, vaak geheel digitaal, de opmaak van de in- en uitklaringen rechtstreeks bij de Douane. 

Welke typen zeevracht?


Zeevracht kan worden geboekt in verschillende types. Zo bestaan er Full Container Loads, vaak aangeduid met FCL, waarbij er een volledige container wordt ingezet voor een transportopdracht. Less-Than-Container-Load, vaak aangeduid met LCL, waarbij er minder dan een volle container vervoerd wordt. Ook bestaat er de groupage vracht. Hierbij worden meerdere opdrachten gebundeld in een container, zodat er geen ruimte onbenut blijft. Het bedrijf die dit regelt wordt ook wel een consolidator genoemd. De tarieven van een zeevracht lopen ver uiteen. Het verschilt uiteraard per bestemming, maar ook tussen de verschillende rederijen kunnen er aanzienlijke verschillen zitten.